Ιστορική ερευνα για το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου

Ιστορική ερευνα για το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου

Ξεκινώντας την έρευνα για την ιστορία  του εξωκλησιού του Αγίου Νικολάου χωριστήκαμε σε ομάδες των δυο παιδιών η κάθε μια και αναλάβαμε :

  • να συγκεντρώσουμε  πληροφορίες ηλικιωμένων Αιγινιωτών με συνεντεύξεις.
  • να μελετήσουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβούλων τις διετίας 1969-1970.
  • να ζητήσουμε  τυπογραφικό της περιοχής από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.
  • να ερευνήσουμε το ενοριακό αρχείο της περιόδου 1968-1971 σχετικά με την ανέγερση των εξωκλησίων.
  • να αναζητήσουμε στη δημοτική βιβλιοθήκη βιβλία σχετικά με την τοπική μας ιστορία.
  • να ψάξουμε στο κοντινό μοναστήρι της Αγίας Άννας-Κολινδρού σχετικές με τον Άγιο Νικόλαο αναφορές.
  • να έρθουμε σε επαφή με ντόπιους ερευνητές της τοπικής μας ιστορίας και να πληροφορηθούμε ότι αυτά μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί σχετικά με το εξωκλήσι.
  • να φωτογραφίσουμε το ναό και την αυλή του.

Η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη ανδρικού μοναστηρίου του Αγίου Νικολάου στον ίδιο χώρο που σήμερα είναι χτισμένο το εξωκλήσι βρίσκεται στον Αγιορείτικο κώδικα 347 της μονής Διονυσίου ,φύλλο 184 α-β με την επιγραφή «Σύλλογος νέων ιστοριών Δαμασκηνού». Ο κώδικας γράφτηκε στα 1537 μ.Χ από το Δαμασκηνό Στουδίτη μετέπειτα μητροπολίτη Λιτής και Ρεντίνης και αργότερα μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας. Στο σύγγραμμα ιστορείται η περιπέτεια ενός κερκυραίου αιχμαλώτου που συνελήφθη κατά την εκστρατεία του σουλτάνου  των Τούρκων Σουλεϊμάν στην Κέρκυρα  ,τον οποίο μαζί με άλλους οδηγούσαν στην Κωνσταντινούπολη και στρατοπέδευσαν για διανυκτέρευση σε πέτρινη γέφυρα του ποταμού Μογκλονίτη , τον οποίο ο  Ηρόδοτος ονομάζει Αλιάκμονα, δίπλα στο χωριό Μηλοβός. Ένας έφιππος νέος με στρατιωτική στολή κατά τα μεσάνυχτα ζήτησε από τον αιχμάλωτο να τον ακολουθήσει και τον οδήγησε ψηλά σε μια εκκλησία που έφερε το όνομα του μεγαλομάρτυρα Γεώργιου όπου και τον έκρυψε μέχρι να σταματήσουν να τον ψάχνουν οι διώκτες του. Μετά την αποχώρηση τους, ο πρώην αιχμάλωτος οδηγήθηκε από θεοσεβή κάτοικο του χωριού στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην επαρχία Λιμπανόβης. Εκεί αφού έμεινε πολλές μέρες με τους μοναχούς, παίρνοντας εφόδια για το δρόμο, ξαναγύρισε στην Κέρκυρα. Την πιθανή ύπαρξη μοναστηριού στην περιοχή επιβεβαιώνουν και πολλές προφορικές μαρτυρίες Αιγινιωτών που θυμούνταν ότι παιδιά έπαιζαν στα πέτρινα χαλάσματα μικρών δωματίων , ίσως κελιών, που βρίσκονταν στα βορειοδυτικά του σημερινού εξωκλησιού, κάποια από αυτά είναι ορατά και σήμερα. Εξάλλου κατά τον καθαρισμό του αύλειου χώρου του εξωκλησιού από σκαπτικό μηχάνημα ώστε να κάνουμε τις κατασκευές που αποφασίσαμε , διαπιστώσαμε με τα μάτια μας την ύπαρξη τοίχου με πλάτος 60 εκ.  και μήκος 9 μέτρα, που βρίσκεται νότια του ναού και συνεχίζεται και κάτω από το σημερινό οίκημα. Στο βιβλίο της Κλεοπάτρας Πολύζου-Μαμέλη με τίτλο « Από την ιστορία του Κολινδρού», εκδόσεις Τιμάται, σελ. 244-245, επίσης αναφέρονται τα εξής:

Ιστορική ερευνα για το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου

Η πληροφορία για την εκκλησία που έχτισαν οι Ρουμανίζοντες της Κατερίνης ίσως δεν είναι αληθινή, αφού τέτοια υπήρχε στον οικισμό του Παλιοκαταχά όπως μας είπε ο ντόπιος ερευνητής κ. Μπαλωματής Θωμάς. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά της ερανικής επιτροπής για την ανέργεση των εξωκλησίων του Αιγινίου  που  αποτελούνταν από τους:Γεώργιο Ανδρικόπουλο και Γεώργιο Κορνελακη ,ιερείς , Αναστάσιο Τερζή, Παύλο Γκορίδη, Χρήστο Παπάζογλου ,Εμμανουήλ Λιόλιο και Παναγιώτη Βλανίδη στις 23 Αυγούστου 1970, έγινε πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνίτη που θα κατασκεύαζε το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Το διαγωνισμό κέρδισε ο κ. Μιχάλης Κυριακούλης. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1970 επαναλήφθηκε ο διαγωνισμός διότι ο κ. Κυριακούλης Μιχάλης παραιτήθηκε από την υποχρέωση κατασκευής του εξωκλησιού   ,επειδή από τη μια α) τροποποιήθηκε το αρχικό σχέδιο του ναϊδρίου και από την  άλλη περιορίστηκαν οι εργασίες κατασκευής του με τρόπο ώστε να είναι ασύμφορη η εκτέλεση του έργου με τις τιμές που πρόσφερε στο διαγωνισμό της 23ης Αυγούστου.

Ο νέος διαγωνισμός ανέδειξε μειοδότη τον κ. Παναγιώτη Βλανίδη ο οποίος και κατασκεύασε τελικά το ναό.

Στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ύστερα από παρόμοιο διαγωνισμό τα μεταλλικά παράθυρα και τις πόρτες του ναού ανέλαβε να κατασκευάσει ο κ. Χατζηανδρώνης Δημήτριος.

Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί η ερευνητική μας εργασία.

Από τους  μαθητές  της ΣΤ΄ ταξης του 2ου δημοτικού σχολείου Αιγινίου κατά το σχολικό έτος 2005-2006.

Υπεύθυνος Εκπ/κος: Ανδρικόπουλος Αυγουστίνος

ΕΣΠΑ