Μήνυμα Δημάρχου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα Δημάρχου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

       28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός όχι μόνο για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που ξεκίνησε αυτό που αργότερα ονομάστηκε “Έπος του ´40”. Το Έπος που δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που η αγάπη τους για την πατρίδα τους έκανε λιοντάρια. Ήταν νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά και γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και έντονη φιλοπατρία.

       28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα όταν ο πρέσβυς της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να επιτρέψει στην Ιταλία την κατάληψη “ορισμένων στρατηγικών σημείων του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alors, c’est la guerre” δηλαδή “Αυτό είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας.

       Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.

       Αναμφίβολα η Ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που έως τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη.

       28η Οκτωβρίου 2023. 83 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση σε οποιονδήποτε τολμήσει να επιβουλευθεί την εδαφική της ακεραιότητα. Ιδιαίτερα σ´αυτούς που νομίζουν ότι η πληθυσμιακή υπεροχή μπορεί να νικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίδει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε είνα νέο ΟΧΙ.

 

 

       Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

       Ζήτω η Μακεδονία μας

       Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας

 

    Αναστάσιος Δ. Μανώλας

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού  

Αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων

Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμου Πύδνας Κολινδρού

Διαύγεια -  Δήμος Πύδνας Κολινδρού

ΕΣΠΑ